top of page

My Site 2 Group

Public·33 members

Akarom Mert Makaron.pdf [TOP]


Ez egy roppant hasznos könyvecske, megjelenése óta csodálom, anyukám karácsonyra pedig meg is lepett vele. Most alaposan tanulmányozom, aztán ismét elkészítem a tökéletes makaront (ó igen, egyszer már sikerült, azóta meg se mertem próbálkozni vele!) .
Akarom Mert Makaron.pdfFogadd szeretettel ennek a sokak által kedvelt és ismert receptnek a Kilófaló módon történt átalakítását. Sok év munkája, kísérletezése van a receptjeimben, abban a végeredményben, amit ma már bárki minden


:D nos, az első sütéshez nem fűzök nagy reményeket, mert ugye ismerni kell a sütőt. Na most Anyukámé sem tökéletes...de egy kisebb adaggal bepróbálkozom. Aztán majd ha tesóm ráér a hiperszuper sütőjével is teszek egy-két próbát. Aztán ha az se, akkor majd házalok mondjuk nálad is :DDDD


Amire azért hangsúlyt fektettem, az az, hogy nem egész mandulát vettem és abból őröltem, hanem ilyen tüskékre vágott mandula került a kosaramba. Ezt ugyanis még Farkas Vili mondta. Jobb, mert már szárazabb, mint az egész mandula és a még benne lévő nedvesség könnyebben/gyorsabban elillan miután megőröltük. Lehet benne valami.Szóval ledaráltam a mandulát kis (kávé) darálón. Kicsit elkezd az olaj kiválni belőle, ezért ne daráljuk tovább, mint szükséges. Egy tálban nem lefedve 2 napig a konyhapulton száradt még az őrlemény. Na nem direkt, hanem mert addigra jutottam macaron gyártó üzemmódba. ? De biztos jót tett neki az állás, mert addig is száradt.


Kis rózsán kis lábasban kis szirupot főzünk. Amikor begyújtod a lángot alatta már el is kezded verni a tojásfehérjét habbá. Kemény habbá vered. Aztán ha felforr a szirup elvileg a forrás kezdetétől számítva 4-5 perc és megfelelő, na azért én beledugtam a hőmérőt, 113 foknál kaptam el a szirupot, de igazából ez ritka csalóka, mert alig van szirupod a kis lábas alján és baromi közel van a hőmérő végéhez a lábas forró alja, szóval nem hiszem, hogy hú, de pontos ez a hőmérséklet mérés ennél a cuccnál. Na mindegy.Szóval ha kemény habbá vertem, akkor leállítom a kézi mixert, megmértem a cukor hőjét, elmosogattam még a hőmérőt, hogy ne kössön rá a szirup és szépen felkészültem az öntésre. Habverő indít, szirup szép lassan csurgat és kever.Majd ezt addig keverjük, míg kihűl. Fényes lesz és olyan nyúlós érzetű. ?


Ha nincs csövünk kivágjuk a csücskét a zsáknak, de ha elengedjük megindul a tészta, vigyázzunk.Elkezdjük rányomkodni a papírra a halmokat. Készüljünk fel, hogy picit fognak terülni, szóval ne nagyon szorosan nyomjunk pici köröket egymás mellé.Ha olyan 10 forintos nagyságú köröket nyomsz, akkor az még el fog terülni egy 20 vagy egy 50 forintos nagyságra. ?Amikor egy halmot kinyomtunk igyekezzünk úgy átvinni a zsákot a következő helyére, hogy ne csöpögjön szét. Gyakorlat teszi a mestert.Az esetleges csúcsok szépen beleolvadnak majd a köröcskékbe.Ha végeztünk egy tepsivel, akkor a tepsi alját kicsit megütögetjük, hogy a légbubik kiszabadulhassanak a macaronokból, majd ezek után 150 fokra előmelegített sütőbe azonnal betehetjük. 15 perc alatt megsülnek. Azért a 15 perc elteltével kocogtassuk meg a tetejét egy tetszőleges delikvensnek, ha lötyögne süssük még pár percig.Nekem 4 sín van a sütőben, eddig alulról a másodikon sütöttem őket, most felülről a másodikra tettem a tepsit és sima légkeveréssel sütöttem 140 fokon. (Így jobb. Mármint a felső sínen.)Ahogy beteszed pár perc elteltével kis talpak kezdenek megjelenni a macaronok alján. (Az egyik tepsin véletlenül ferde pózban várakoztak a sütésre a macaronok és csak egyik felén lett talpuk, úgyhogy figyeljetek oda, hogy vízszintesen várakozzanak azok a tepsik, mert ezek szerint ennek is óriási jelentősége van. Ha másra nem, erre jó volt, hogy így alakult. :))


Amit észrevettem: a sütőajtó felé eső pár macaron így is elkezdett megrepedni. Valószínűleg ez azért van, mert nekem a sütőajtót hűti egy ventilátor és így vagy úgy, de biztos hatással van a tesin levő étel ajtó felőli részére, mert máshol ilyen probléma nem jelentkezett.


Egy ilyenben habot verni olyan érzés, mintha visszarepültünk volna az ötvenes évekbe, Julia Child konyhájába, aki ebben keverte a tésztát finom süteményeihez, melyeket többször lesütött a híres francia szakácskönyvéhez. (A többszöri próbára azért volt szükség, mert nagyon más volt ám a francia és az amerikai liszt minősége, hisz Amerikában akkor már javában műtrágyáztak.) A hozzávalók mennyiségét ezért át kellett számítani amerikai szabványra, s az ügyes kisgép meggyorsította a munkát...


About

Welcome to the group! You can connect with other members, ge...
bottom of page